lördag 6 augusti 2011

Superbaguetten!

Det här måste vara den godaste baguetten jag bakat. Seg, hålig och med en fin (inte för hård) skorpa! Fick bra betyg på kräftskivan då den åts som den var med lite smör på.

4 stycken
5 dl vatten
25 g jäst
1 msk olja, jag använde olivolja
1 msk strösocker
3 tsk havssalt
11-12 dl Vetemjöl Special

Börja med att värma vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut i den varma degvätskan. Tillsätt olja, socker samt allt mjöl och knåda i ett par minuter. Antingen med en assistent, alltså degblandare, eller med elvispens degkrokar, vilket jag gjorde. Häll sen i saltet och knåda några minuter till. När degen känns elastisk och liksom seg räcker det. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ungefär 1 timme

Hemligheten med baguetterna är att, nu efter den första jäsningen, behandla degen ytterst försiktigt. Man ska försöka att inte punktera alla luftbubblor som finns däri, det är dem som gör brödet så håligt sen. Tippa därför varsamt ut degen på ett mjölat bakbord. Akta så att inte degen "sträcker ut sig" när du häller, det blir lätt så om den sitter fast i botten. Dela degen i fyra delar.
Nu ska du med lätt hand liksom dra ut degbitarna till en varsin baguette, tänk på att inte förstöra några bubblor. Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper, eller allra helst på baguetteplåtar. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 275 grader med en skruttig plåt längst ner.

Grädda baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter. När du stoppat in dem i ugnen, kasta in 5-6 isbitar på den oömma plåten nere. Då bildas ånga som gör att bröden reser sig bättre och får en finare yta. Efter 10 minuter ska ugnen stängas av och baguetterna får gräddas i eftervärmen i 15-20 minuter.

Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar