lördag 6 augusti 2011

Franska maränger


Sött, krispigt och segt i en enda toppig blandning. Uppskattas rejält av marängälskaren, och äts enligt mig fördelaktligen med en liten skopa glass.

13 stycken medelstora maränger
5 äggvitor
4 dl strösocker
ev. mörk block, strössel, mandelspån till garnering

Sätt på ugnen, 130 grader varmluft.
Blanda äggvitor och socker i en rostfri bunke eller rostfri kastrull. Placera (i mitt fall kastrullen) ovanpå en lite större kastrull med vatten. Men de två kastrullernas bottnar får inte nudda varandra! Sätt på plattan så att vattnet börjar koka.
Du har nu skapat ett vattenbad. Vispa marängen med elvisp och kolla temperaturen med en sockertermometer - du ska fortsätta vispa tills marängmassan nått en temperatur på 60-65 grader. Ta då av kastrullen från plattan och vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen är helt kall. Viktigt att tänka på är att du inte får stänga av vispen, då kan marängen sjunka ihop. Det är alltså non-stop-vispning som gäller!
Då den är kall kan du klicka ut maränger på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över strössel eller mandelspån. Grädda i ungefär 50 minuter, de ska lossa från pappret.

När marängerna har tagits ut ur ugnen och svalnat kan de dekoreras med smält blockchoklad om så önskas. Antingen kan du ringla över eller doppa marängernas bottnar. Sen ska den bara stelna, därefter är det bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar