onsdag 10 augusti 2011

Stekpannebröd i mullrande åska


Jag älskar åska! Det är så mysigt, läskigt och härligt på samma gång. Idag har det åskat nästan hela eftermiddagen och jag har inte sett såhär mycket regn med sådan kraft på flera år.

Vad gör man då när man är liksom instängd av vädret? Bakar stekpannebröd, förstås! Det är busenkelt (bara man får in det där med kavlingen) och är den perfekta sysslan när åskan dundrar och regnet piskar mot marken. Nygräddade med lite marmelad är en hit men jag och syrran kalasade på dem så fort de kommit från stekpannan.

8 bröd
3,5 dl vetemjöl
1 tsk olivolja
knappt 1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl vatten

Blanda alla torrvaror och rör sedan ner vatten och olivolja. Täck med bakduk och låt stå, gärna på en varm plats, i ca 30 minuter.

Mjöla bakbordet rejält och ta upp en degbit. Rulla till en boll av pingisbollstorlek. Mjöla den rejält, platta ut så mycket som det går och kavla sedan till en tjocklek av en mm. Var inte rädd att mjöla! Annars fastnar de bara.

Lägg de färdigkavlade kakorna på en trave med mjöl emellan, och grädda sedan en och en i en torr stekpanna på ganska hög värme. Lägg de nygräddade bröden i en bakhandduk så håller de sig mjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar